There are no translations available. Λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του Κορωνοϊού όλα τα μαθήματα μου το Εαρινό εξάμηνο 19-20 θα γίνονται με την εξ αποστάσεως μέθοδο. Για συγκεκριμένες πληροφορίες για το πως μπορείτε να συνδεθείτε και να τα παρακολουθήσετε θα πρέπει να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα open e-class του Παντείου Πανεπιστημίου και να εγγραφείτε στα μαθήματά μου, δηλαδή στην Ψυχολογία των Διαπροσωπικών Σχέσεων ΙΙ (6242), στην Ιστορία και Συστήματα της Ψυχολογίας (6287) και στις Πρακτικές Ασκήσεις Στατιστικής (6279). Με τον τρόπο αυτό θα ενημερώνεστε αυτοματοποιημένα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για τις ανακοινώσεις του μαθήματος και το νέο κάθε εβδομάδα σύνδεσμο (link) παρακολούθησης . Επίσης στο open e-class θα βρείτε και το υλικό του μαθήματος (διαφάνειες, αναγνώσματα κλπ.). Οι συνδέσεις για το μάθημα εξ αποστάσεως γινονται με skype for business, από φορητό, τάμπλετ ή κινητό, ωστόσο εσέις δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε απλώς το link που θα σας δοθεί και τις οδηγίες που θα φανούν στην οθόνη σας όταν ανοίξει ο περιηγητής σας (browser). Καλό είναι να δοκιμάσετε να συνδεθείτε πρίν το πρώτο μάθημα. Για βοήθεια σχετικά με τη χρήση του skype for business δείτε τις οδηγίες μηχανοργάνωσης του Παντείου στο σημείο που αφορά τους/τις φοιτητές/τριες.
|

Εργαστήρια
- Εργαστήριο Κοινωνικής Ψυχολογίας
- Πρακτικές Ασκήσεις Στατιστικής
Στοιχεία του Μαθήματος Πρακτικές Ασκήσεις ΣτατιστικήςThere are no translations available. Κατηγορία, κωδικός, μονάδες Προαπαιτούμενα β) Επαγωγική Στατιστική (6052) Στόχος, όροι και μέθοδος του μαθήματος ΠΡΟΣΟΧΗ! Η πρώτη συνάντηση με το σύνολο των φοιτητών που έχουν δηλώσει το μάθημα γίνεται σε ώρα, ημέρα και αίθουσα που ανακοινώνει η γραμματεία για το διαχωρισμό των φοιτητών σε μικρά τμήματα ώστε να εργασθούν με κάθε ένα από τους τέσσερις διδάσκοντες. Το μάθημα απαιτεί υποχρεωτική παρακολούθηση. Δεν επιτρέπονται περισσότερες από τρεις απουσίες. Ο στόχος του είναι εξοικείωσει των φοιτητών με τη χρήση του λογισμικού προγράμματος PASW Statistics (Predictive Analytics Software) (παλαιότερη και κοινή ονομασία SPSS). Το PASW είναι ένα εύχρηστο πρόγραμμα διαχείρισης και στατιστικής ανάλυσης ερευνητικών δεδομένων και η γνώση του αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τον επιστήμονα – ερευνητή Ψυχολόγο. Στα πλαίσια αυτού του μαθήματος οι φοιτητές ασκούνται στην εφαρμογή των γνώσεων Στατιστικής (Περιγραφικής και Επαγωγικής). Το μάθημα προαπαιτεί στοιχειώδεις γνώσεις χρήσης Η/Υ. Βεβαίως, η πρακτική διδασκαλία συνδυάζεται με θεωρία. Οι φοιτητές διδάσκονται ποιές στατιστικές αναλύσεις είναι κατάλληλες για μεγάλο εύρος ερευνητικών ερωτημάτων και υποθέσεων της Ψυχολογίας, πως εκτελούνται στον υπολογιστή και πως εξηγούνται τα αποτελέσματα των αναλύσεων. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων εξασκούνται στα ζητήματα αυτά υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη του διδάσκοντος ενώ τους ανατίθενται και εργασίες κατ' οίκον για την ορθή εκτέλεση των οποίων φυσικά ανατροφοδοτούνται από το διδάσκοντα στην τάξη. Συχνά οι φοιτητές καλούνται να δείξουν πως εκτελούνταιοι αναλύσεις "στον πίνακα" δηλαδή εντός της τάξης, με τη χρήση υπολογιστή και προβολέα, απευθυνόμενοι στους συμφοιτητές τους. Στις εξετάσεις απαιτείται από τους φοιτητές να επιλέξουν ποιές είναι οι κατάλληλες αναλύσεις για δεδομένα ψυχολογικά ερωτήματα, να εκτελέσουν τις αναλύσεις αυτές στο υπολογιστή, εξηγώντας τις ενέργειές τους και να "αναγνώσουν" (να διαβάσουν εξηγώντας) τα αποτελέσματα.
Last Updated (Sunday, 14 April 2019 11:21) |
Διάγραμμα ενοτήτων-συναντήσεων και υποστηρικτική βιβλιογραφίαThere are no translations available. Ενότητα 1η: Οργανωτική συνάντηση, διαχωρισμός σε ομάδες εποπτείας. Ενημερωθείτε για την ομάδα στην οποία ανήκετε από τη σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας.
Ενότητα 2η: Κωδικοποίηση και εισαγωγή δεδομένων στο SPSS. Σπην πρώτη συνάντηση της δικής μου ομάδας σε ημέρα και ώρα που ανακοινώνεται από τη Γραμματεία είναι απαραίτητοι οι φορητοί υπολογιστές κατ' άτομο ή μικρές ομάδες. >Βοηθά επίσης να έχετε μαζί πολύμπριζα και φλασάκια. Θα σας δωθούν οδηγίες για εγκατάσταση του SPSS (σε σχετικά πρόσφατη έκδοση), το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε ακολουθώντας τις οδηγίες της Μηχανοργάνωσης στη σχετική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου. Οι κωδικοί που θα σας δωθούν για την ενεργοποίησή του είναι αποκλειστικά και μόνο για τη δική σας προσωπική χρήση και των συμφοιτητώνπου παρακολουθούν το μάθημα και μόνον αυτών. Δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίησή τους στο διαδίκτυο ή η με άλλο τρόπο διάδοσή τους σε τρίτους γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κλείδωμα του συστήματος, οικονομική ζημία του Πανεπιστημίου και νομικές κυρώσεις. Τα αρχεία που θα χρησιμοποιούνται για την επίδειξη των αναλύσεων, τις ασκήσεις και άλλα βοηθήματα θα τα βρείτε στην παρούσα ιστοσελίδα ("ορισμένα υλικά για το μάθημα") Ενότητα 3η: Αρχική επεξεργασία αρχείου Ι Ενότητα 4η: Αρχική επεξεργασία αρχείου ΙΙ Ενότητα 5η: Αρχική επεξεργασία αρχείου ΙΙΙ Ενότητα 6η: Αμφίδρομη σχέση μεταξύ μεταβλητών Ενότητα 7η: Αιτιώδης σχέση μεταξύ μεταβλητών Ι: Σύγκριση μεταξύ ομάδων Ενότητα 8η: Αιτιώδης σχέση μεταξύ μεταβλητών ΙΙ: Σύγκριση εντός ομάδων Ενότητα 9η: Αιτιώδης σχέση μεταξύ μεταβλητών ΙΙΙ: Ανάλυση Διακύμανσης (ANOVA) Ενότητα 10η: Αιτιώδης σχέση μεταξύ μεταβλητών ΙV: Πολυμεταβλητή Ανάλυση Διακύμανσης, Επαναλαμβανόμενες Μετρήσεις Ενότητα 11η: Αιτιώδης σχέση μεταξύ μεταβλητών V: Παλινδρόμηση Ενότητα 12η: Σύνοψη, επίλυση αποριών επί του συνόλου της ύλης. Ενότητα 13: Ασκήσεις επανάληψης εν όψει των εξετάσεων Υποστηρικτικό βιβλίο: Field Andy (2016). Η διερεύνηση της στατιστικής με τη χρήση του SPSS της IBM. Αθήνα, Εκδόσεις Προπομπός. ISBN: 9786185036171Το μάθημα είναι εργαστηριακό με υποχρεωτικές παρακολουθήσεις (επιτρέπονται 2 μόνο αδικαιολόγητες απουσίες). Αποτελείται από 13 τουλάχιστον συναντήσεις με μικρό μέρος θεωρητικής διδασκαλίας, καθοδήγηση, εποπτεία και αυτενέργεια των φοιτητών. Διαρκεί περί τα 135'.
Last Updated (Sunday, 14 April 2019 11:34) Ορισμένα υλικά για το μάθημαThere are no translations available.
Στους φοιτητές του μαθήματος θα χρειαστούν ορισμένα υλικά, κάποια από τα οποία θα δοθούν στην τάξη (π.χ. αντίγραφο του προγραμμα SPSS με ημερομηνία λήξης μετά τις εξετάσεις του Ιουνίου). Εδώ θα βρείτε τα υπόλοιπα, και μπορείτε να τα κατεβάσετε κάνοντας κλίκ πάνω τους (π.χ. πάνω στη λέξη "εκδοχή α"):
1) το εργαλείο της έρευνας που χρησιμοποιείται στο μάθημα ως υπόδειγμα. Απαρτίζεται από επιμέρους ερωτηματολόγια και υπάρχει σε τρεις εκδοχές (σας χρειάζονται και οι τρεις): εκδοχή a, εκδοχή b, εκδοχή c 2) δύο αρχεία δεδομένων SPSS που χρησιμοποιούμε ως υπόδειγμα στο μάθημα, το "πρώτο" και το "δεύτερο". 3) το ερωτηματολόγιο του Sternberg στην πρωτότυπη εκδοχή, στην αγγλική γλώσσα 6) Πως επιλέγουμε την κατάλληλη στατιστική ανάλυση, τι κάνει η κάθε μία (στα αγγλικά) 7) Ερωτηματολόγιο, το οποίο μπορείτε να συμπληρώσετε οι ίδιοι και να χορηγήσετε (π.χ. ένα - δύο αντίτυπα) προκειμένου μετά να ασκηθείτε στη δημιουργία μεταβλητών στο SPSS και στην εισαγωγή δεδομένων γενικά: Έρευνα για το facebook 8) Δεδομένα μικρής έρευνας για τις ερωτικές σχέσεις και τη γενική ικανοποίηση από αυτές Last Updated (Sunday, 14 April 2019 11:18) Στοιχεία του Μαθήματος Εργαστήριο Κοινωνικής ΨυχολογίαςThere are no translations available.
Last Updated (Friday, 29 September 2017 11:32) Στόχος, ροή, απαιτήσεις και αξιολόγησηThere are no translations available. ΣτόχοςΟ στόχος του μαθήματος είνα η εξοικείωση των φοιτητών με την διαδικασία της έρευνας:
ΝοοτροπίαΤο μάθημα απαιτεί προσωπικό ενδιαφέρον, αυτενέργεια, πρωτοβουλία, κρίση, ατομική μελέτη, δημιουργικότητα και ενεργητικότητα. Ο διδάσκων καθοδηγεί, υποδιεκνύει και εποπτεύει. Οι διδασκόμενοι παίρνουν προωτοβουλίες, αυτενεργούν με βάση πάντα τις υποδείξεις και στα απαιτούμενα πλαίσια. Ροή
Απαιτήσεις
ΑξιολόγησηΗ αξιολόγησή σας στο μάθημα γίνεται με την υποβολή γραπτής εργασίας ή/και με προφορική εξέταση ή με ομαδική παρουσίαση της δουλειάς κάθε ομάδας υπό τον τύπο της "συνεδριακής παρουσίασης". Προφορική εξέταση μπορεί να γίνει και στο ενδιάμεσο του χρόνου των μαθημάτων. Η γραπτή εργασία: Υποβάλεται σε προκαθορισμένη προθεσμία συνήθως την πρώτη εβδομάδα της εξεταστικής περιόδου ή με την επίσημη λήξη των μαθημάτων. Αποτελείται από Τίτλο-Περίληψη-Εισαγωγή-Μέθοδο-Βιβλιογραφία και Παράρτημα (με τα εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί) σύμφωνα με τους κανόνες συγγραφής επιστημονικού άρθρου του APA. Η Περίληψη φυσικά θα περιορίζεται μόνο στα πραγματοποιηθέντα μέρη (Εισαγωγή και Μέθοδος). Εάν έχει πραγματοποιηθεί η έρευνα που περιγράφει η μέθοδος η εργασία θα είναι πλήρες άρθρο αν και μικρότερο σε έκταση δηλαδή Τίτλος-Περίληψη-Εισαγωγή-Μέθοδος-Βιβλιογραφία-Πίνακες / Σχεδιαγράμματα-Παράρτημα. Η προφορική εξέταση: Μπορεί να αφορά επιμέρους ενότητες του μαθήματος αλλά και την γραπτή εργασία. Η δεύτερη αυτή εξέταση θα γίνεται σε ειδικές ημερομηνίες και ώρες που ανακοινώνει ο διδάσκων εφόσον έχει πρώτα εγκαίρως υποβληθεί η γραπτή εργασία. Θα περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικές με την υποβληθείσα γραπτή εργασία, το θέμα της και την μεθοδολογία της γενικότερα αλλά και ερωτήσεις γενικότερου θεωρητικού και ερευνητικού προβληματισμού που σχετίζεται με το θέμα και τη μέθοδο της εργασίας. Η συνεδριακή παρουσίαση: Πρόκειται για συνεδριακού τύπου παρουσίαση 20 λεπτών, συνήθως στην ολομέλεια της τάξης, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν οι φοιτητές που θα αποφασήσει η κάθε ομάδα εργασίας. Για την παρουσίαση εργάζονται όλοι με εσωτερικό καταμερισμό εργασίας. Όλα τα μέλη της ομάδας εργασίας οφείλουν να γνωρίζουν ποιές πληροφορίες έχουν ενταχθεί στην παρουσίαση, γιατί, με ποιόν τρόπο, τι σημαίνου κλπ....οφείλουν δηλαδή να κατέχουν το θέμα. Η δομή της παρουσίασης ακολουθεί τους κανόνες συγγραφής παρουσιάσεων του APA και έχει, συνήθως, τα ίδια μέρη με ένα επιστημονικλο άρθρο εισαγωγή-μέθοδος-αποτελέσματα-συζήτηση ή συμπεράσματα. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνει υπόψη σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό και τις σκηνοθετικές απαιτήσεις μιας προφορικής παρουσίασης, την υπάρχουσα τυποποίηση (υιοθετώντας την ή τροποποιώντας την) αλλά και την περιορισμένη προσοχή ή γνωστική εργασία που μπορεί να επενδύσει το κοινό σε μία παρουσίαση. Ο τελικός σκοπός είναι, να μεταβιβστούν στο κοινό ακριβείς και σαφείς πληροφορίες, που να μπορεί να συγρατήσει δομημένες, και ένα απλό -κατανοητό μήνυμα ή μία κεντρική ιδέα. Ο διδάσκων και το κοινό απευθύνουν ερωτήσεις στην ομάδα εργασίας στο τέλος της παρουσίασης...οι απαντήσεις αποτελούν μέρος της αξιολόγησης.
Last Updated (Friday, 02 October 2015 19:25) Θεματικές ενότητες εργασιώνThere are no translations available. Οι θεματικές ενότητες εργασιών προέρχονται από το πεδίο έρευνας της Ψυχολογίας των Διαπροσωπικών Σχέσεων. Για την περίοδο του Χειμερινού Εξαμήνου 2016 - 2017 το θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η κοινωνική αντίληψη της ταυτότητας του ετεροφυλόφιλου και ομοφυλόφιλου άνδρα και ττα χαρακτηριστικά της ετερόφυλης και ομόφυλης σχέσης. Την κοινωνική αντίληψη δεν θα εξετάσουμε μέσω "εκ των άνω" θεωριών, δηλαλή γνωστών επιστημονικών θεωριών της Κοινωνικής Ψυχολογίας που ορίζουν την ταυτότητα του ετεροφυλόφιλου ή ομοφυλόφιλου άνδρα ή τα χαρακτηριστικά των σχέσεων αλλά "εκ των κάτω", προσφεύγοντας δηλαδή στα ίδια τα άτομα, μιας κοινωνικής ομάδας (εν προκειμένω νεαρούς ετεροφυλόφιλους ενήλικες άνδρες και γυναίκες), και στις κοινές τους εμπειρίες γύρω από τα κοινωνικά αυτά αντικείμενα. Πως καταλαβαίνει ο απλολαϊκός άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα, τον "γκέι άνδρα" ή τον "στρέιτ άνδρα" σήμερα; Τι χαρακτηριστικά, εσωτερικά και εξωτερικά, εμφανησιακά και ψυχικά, ιδιότητες, σκέψεις, συναισθήματα, συμπεριφορές του προσδίδει, πως τον περιγράφει; Ποιά απο αυτά είνα περισσότερο "κεντρικά" ή πιο σημαντικά ή ακόμη και απαραίτητα ια να περιγραφεί το ένα ή το άλλο κοινωνικό αντικείμενο; Παρομοίως, πως συλλαμβάνουν, με βάση τη καθημερινή τους εμπειρία και τα προηγούμενα βιώματά τους, τη γκέι ή στρέιτ ανεπίσημη ερωτική σχέση; Τι πρέπει να "περιέχει" περισσότερο ή απολύτως για να είναι "σχέση"; Η παραπάνω προσέγγιση είναι γνωστή ως "προτυπική προσέγγιση" (prototype approach"), την έχει εισηγηθεί η B. Fehr και χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να προσδιορίσουμε γνωστικά κοινωνικά νατικείμενα που παρουσιάζουν ρευστότητα και ασάφεια όντως ευάλωτα στο χρόνο, στον τόπο και στην κοινωνική ομάδα που ανακύπτουν. Παραδείγματα ερευνημένων με την προσέγγιση εννοιών είναι η αγάπη, η συντροφικότητα και η ανία στην ερωτική σχέση. Η έννοια του προτύπου, βεβαίως, είνα πολύ συγκεκριμένη, προέρχεται από την Γνωστική Ψυχολογία και μάλιστα από την εργασία της E. Rosch για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών που στοιχειοθετούν στο νου μας τις έννοιες των φυσικών αντικειμένων (π.χ. κάθισμα ή πτηνό). Ο τίτλος λοιπόν του θέματός μας είναι: "Προτυπική προσέγγιση στην ταυτότητα του ομοφυλόφιλου και ετεροφυλόφιλου άνδρα και της ομοφυλόφιλης και ετεροφυλόφιλης ανεπίσημης ερωτικής σχέσης, σήμερα" Ο λόγος που το ζήτημα της ταυτότητας συναρθρώνεται με τη σχέση είναι γιατί η βασιζόμενη και στο σεξουαλικό προσανατολισμό ταυτότητα φύλου, συνδέεται με το σχετίζεσθαι, τη συνομιλία δηλαδή μεταξύ των ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, ή ανδρών και ανδρών ή γυναικών και γυναικών μέσα στην ερωτική σχέση. Η έρευνα δεν θα ασχοληθεί με σχέσεις μεταξύ γυναικών.
Last Updated (Thursday, 06 October 2016 23:37) Οδηγίες για βιβλιογραφική αναζήτησηThere are no translations available. Προκαταρκτική χρήσιμη πληροφορία: Για να μπορέσετε να κάνετε καλύτερα τη βιβλιογραφική σας έρευνα σκόπιμο είναι να προμηθευτείτε από την Μηχανοργάνωση του Παντείου τους σχετικούς κωδικούς. Έτισ θα έχετε τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε πολλές βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων. Πολλά χρήσιμα εισαγωγικά και εξειδικευμένα βιβλία υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη και πρέπει να τα αναζητήσετε με τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά, τις λεγόμενες κλειδολέξεις ή κλείδες στη ηλ. μηχανή αναζήτησης του ιστότοπού της (OPACIAL) για βιβλία. Τα βιβλία, ειδικά όταν είναι γενικά ή εισαγωγικά δεν θα σας αποκαλύψουν από μόνα τους αυτά τα ειδικότερα ζητήματα που σας ενδιαφέρουν. Πρέπει να κάνετε εσωτερική αναζήτηση. Η αναζήτηση αυτή γίνεται στο subject Index των βιβλίων που συνήθως περιέχουν στο τέλος με λέξεις κλειδιά που γνωρίζετε ή άλλες που σας φαίνονται σχετικές. Μπορεί να βοηθά επίσης το όνομα κάποιου ερευνητή που ασχολείται με το θέμα οπότε κανείς κοιτά στο name Index. Για αναζήτηση άρθρων πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε κλειδολέξεις στις ηλ. βάσεις αναζήτησης της βιβλιοθήκης ή συνδυασμούς κλειδολέξεων με τα συνδετικά ΑΝD ή ΟR ή και φράσεις π.χ. intimate AND relationship ή intimate relationship. Τα άρθρα , που είναι ότι πιο σημαντικό για τη συγγραφή μιας έρευνας εφόσον περιέχουν τα πρωτότυπα ευρήματα, ότι πιο πρόσφατο και θεωρίες που υποβάλλονται σε εμπειρική δοκιμασία, πρέπει να αναζητηθούν στις Ηλεκτρονικές Βάσεις Δεδομένων της ηλεκτρονικής σελίδας της βιβλιοθήκης όπως στο Scopus, στο ISI και στο Psycinfo. Την αναζήτηση, για να σας επιτραπεί πρόσβαση στα άρθρα (που και πάλι δεν είναι δεδομένη) πρέπει να πραγματοποιήσετε μέσα από τους υπολογιστές της βιβλιοθήκης μας (όχι από το σπίτι) αλλιώςστην καλύτερη περίπτωση θα έχετε μόνο τις περιλήψεις. Βεβαίως, οι περιλήψεις (abstracts) είινα πολύ χρήσιμες γιατί μας δίνουν μία αδρή ιδέα των περιεχομένων ενός άρθρου ώστε να κρίνουμε εάν σας ενδιαφέρει. Τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν εάν ερευνάτε από την βιβλιοθήκη μπορεί να σας επιτραπεί να τα κατεβάσετε από την ίδια τη μηχανή αναζήτησης που τα εντοπίσατε. Διαφορετικά θα πρέπει να δοκιμάσετε να βάλετε τα στοιχεία του άρθρου ή στο JSTOR ή στο ΗΕΑLINK, που επίσης θα βρείτε στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης μας μήπως διατίθενται. Εναλλακτικά αναζητήστε τα στις γενικές μηχανές του διαδικτύου (google, goodle academic, bing κλπ.) . Εναλλακτικά και συμπληρωματικά κάθε είδους αναζήτηση (κυρίως όμως άρθρου) δοκιμάστε και τις «Διασυνδέσεις» του παρόντος ιστότοπου (π.χ. διεθνή «εργαστήρια» διαπροσωπικών σχέσεων κλπ.) ή τις ιστοσελίδες του μαθήματος Ψυχολογία των Διαπροσωπικών Σχέσεων. Κάποια άρθρα ή κεφάλαια είναι δυνατόν να τα κατεβάσετε κάνοντας κλικ πάνω τους. Ηλεκτρονική αναζήτηση φυσικά μπορείτε να δοκιμάσετε σε οποιαδήποτε βάση δεδομένων σας είναι γνωστή και προσβάσιμη. Ωστόσο θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των άρθρων ή βιβλίων που ανακύπτουν, όχι μόνο ως προς την σχετικότητα με το θέμα σας αλλά ως προς την εγκυρότητάς τους η οποία συνήθως είναι συνισταμένη του ακαδημαϊκού επιπέδου των συγγραφέων-επιμελητών (εάν είναι γνωστοί ακαδημαϊκοί και ερευνητές στο συγκεκριμένο χώρο και –εφόσον πρόκειται για άρθρα— εάν προέρχονται από "peer reviewed journals", δηλαδή από επιστημονικά περιοδικά τα οποία προκειμένου να δημοσιεύσουν μία εργασία την υποβάλλουν πρώτα σε κρίση σε αξιολογητές προερχόμενους από ομοειδή επιστημονικό χώρο και περιοχή. Συνήθως τα περιοδικά αυτά αποτελούν το βήμα δημοσιοποίησης των ερευνών τις οποίες διεξάγουν τα μέλη επιστημονικών εταιριών (π.χ της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρίας-ΕΛΨΕ, της American Psychological Association-APA κ.α. Θυμηθείτε για κάθε άρθρο χρειάζεστε ΠΑΝΤΑ συγγραφείς, έτος, τίτλο άρθρο, τίτλο περιοδικού, σελίδες. Χωρίς αυτά δεν μπορείτε να παραπέμψετε σε ένα άρθρο ούτε να το αναζητήσετε αποτελεσματικά Εάν δεν βρίσκετε ένα άρθρο υπάρχει πάντα η δυνατότητα εντοπισμού του στις συλλογές περιοδικών της ίδιας της βιβλιοθήκης μας, σε άλλες βιβλιοθήκες στην Αθήνα ή στην Ελλάδα (υπάρχει σχετική μηχανή αναζήτησης στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης που σας λέει που υπάρχουν ποια ξένα περιοδικά)…στην περίπτωση που υπάρχουν κάπου κοντά μπορείτε λοιπόν να τα βρείτε μόνοι σας. Σε δυσκολότερες περιπτώσεις μπορούν να παραγγελθούν άρθρα από άλλες βιβλιοθήκες της Ελλάδας ή του εξωτερικού, μέσω της βιβλιοθήκης με το ανάλογο κόστος… Σε άλλα σημεία σας δίνω τίτλους βιβλίων και άρθρων ή και τα ίδια τα άρθρα αλλά και κλείδες ηλεκτρονικής αναζήτησης για να αρχίσετε ευκολότερα την έρευνα σας σε μία από τις περιοχές της εργαστηριακής άσκησής σας ενώ για τις άλλες σας δίνω μόνο τις κλείδες των άρθρων ή κεφαλαίων που ήδη διαθέτετε. Σημειώνω ότι κλείδες μπορείτε να εντοπίσετε και μόνοι σας ανάλογα με το συγκεκριμένο θέμα σας από τη βιβλιογραφία (τους τίτλους και τις περιλήψεις- abstracts). Κατεβάστε και μελετήστε και χρησιμοποιήστε συμβουλευτικά τον "Οδηγό βιβλιογραφικής έρευνας και συγγραφής εργασιών" της Χ. Κανάκη, Ph.D., βιβλιοθηκονόμου της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου
Παράκληση!
Μη δανείζεστε βιβλία από τη Βιβλιοθήκη μας
για περισσότερες από τρεις ημέρες
ώστε να έχουν και άλλοι συμφοιτητές σας την ευκαιρία
να χρησιμοποιήσουν το ίδιο βιβλίο!
Δυστυχώς η βιβλιοθήκη δεν διαθέτει πολλαπλά αντίτυπα για κάθε βιβλίο.
Ερευνήστε το βιβλίο, φωτοτυπήστε ό,τι χρειάζεστε και επιστρέψετε το.
Εάν είναι αναγκαίο ξαναδανειστήτε το αργότερα!
Last Updated (Saturday, 17 October 2015 13:50) Ενδεικτική βιβλιογραφία προδιαγραφών εργασιώνThere are no translations available. Τα επιστημονικά άρθρα και οι εργασίες στην Ψυχολογία,, όπως άλλωστε και στις άλλες επιστήμες στηρίζονται σε προδιαγεγραμμένες και κοινώς αποδεκτές μεθοδολογίες αλλά και γράφονται με συγγεκριμμένο ύφος και με βάση κοινώς αποδεκτές προδιαγραφές. Αυτό συμβάινει για να είναι ευχερέστερη η επικοινωνία των μελών της επιστημονικής κοινότητας που μελετά τις εργασίες ώστε ο καθένας να μπορεί να αναπαραγάγει μία έρευνα τηρώντας τη μέθοδό της προκειμένου να ελέγξει τα αποτελέσματά της αλλά και για να γνωρίζει πως γράφεται τι, που να το αναζητήσει σε ένα άρθρο και πως να το εκλάβει-κατανοήσει. Ουσιαστικά είνα μία κοινή γλώσσα που διευκολύνει και απαλλάσσει από τις ιδιοσυγρασιακές ιδιαιτερότητες της κοινής γραφής επιτρέποντας στους αναγνω΄στες να συγκεκρωθούν περισσότερο στην ουσία και σημασία των λεγομένων και όχι στον τρόπο που λέγονται. Για το λόγο αυτό έχουν σημασία οι μέθοδοι αλλά και το ύφος γραφής μιας εργασίας στην Ψυχολογία. Παρακάτω σας δίνω ενδεικτικά βιβλιογραφία για τις μεθόδους και το ύφος γραφής. Υπόδειξη: Oρισμένα από τα παρακάτω κείμενα υπάρχουν στη βιβλιοθήκη, καποια έχουν διανεμηθεί παλαιότερα στα πλασία άλλων μαθημάτων σας για άλλα μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες από τον διδάσκοντα αφού τα αναζητήσετε με άλλους τρόπους. Προσπαθήστε επίσης να αναζητήσετε παρόμοιου περιεχομένου βιβλία στη βιβλιοθήκη στην οποία υπάρχουν τόσο βιβλία μεθοδολογίας έρευνας όσο και συγγραφής άρθρων με βάση το ύφος γραφής APA (APA Style). Επίσης σχετικές πηγές υπάρχουν και στο διαδίκτυο. Κατά περίπτωση είναι δυνατόν ορισμένα από τα παρακάτω κείμενα να «κατεβαίνουν» στον υπολογιστή σας. Gelfand, H. & Walker, Ch. (2007, 5th ed). Mastering APA style: student’s workbook and training guide. Washington D.C: APA. Nicol, A, A., M. and Pexman, P. M. (1999). Presenting your findings. A Practical Guide for Creating Tables. Washington, DC.: APA. (Αποσπάσματα μπορεί να διαθέσει ο διδάσκων στο μάθημα ή στις ώρες γραφείου εφόσον σας χρειαστεί για να φτιάξετε πίνακες) Nicol, A, A., M. and Pexman, P. M. (1999). Presenting your findings. A Practical Guide for Creating Figures, Postrers and Presentations. Washington, DC.: APA. (Αποσπάσματα μπορεί να διαθέσει ο διδάσκων στο μάθημα ή στις ώρες γραφείου εφόσον σας χρειαστεί για να φτιάξετε γραφήματα ή πόστερ-ανακοινώσεις για ανάρτηση) Schultz, W. & Oskamp, S. (2000). Applying Social Psychology: Typical Features, Roles and Problems. Στο W. Schultz and S. Oskamp, Social Psychology, An Applied Perspective, p. 3-17. New Jersey: Prentice Hall. Κατερέλος, Ι. Δ. (2001). Η συνέντευξη και το ερωτηματολόγιο. Στο Στ. Παπαστάμου (Επιμ.). Εισαγωγή στην Κοινωνική Ψυχολογία, Τόμος Α’, σελ. 433-475. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα. Μαντόγλου, Α. & Προδρομίτης, Γ. (2001). Το πείραμα στην Κοινωνική Ψυχολογία. Στο Στ. Παπαστάμου (Επιμ.) Εισαγωγή στην Κοινωνική Ψυχολογία, Τόμος Α’, σελ. 495 – 537. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα. Σακαλάκη, Μ. (2001). Η ανάλυση περιεχομένου. Στο Στ. Παπαστάμου (Επιμ.). Εισαγωγή στην Κοινωνική Ψυχολογία, Τόμος Α’, σελ. 477-494. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα. Sternberg, R.J. (1996, 3rd ed.). The psychologist’s companion A guide to scientific writing for students and researchers. Cambridge: Cambridge University Press.
Θυμηθείτε να μη δανείζεστε βιβλία από τη Βιβλιοθήκη μας Last Updated (Saturday, 17 October 2015 13:53) |